piątek, 15 maja 2015

Bananowy hit

Jest wiele wersji tego popularnego wypieku. Ja utknęłam w tej najprostszej, bo jeszcze jakiś czas temu chłopcy nie tknęliby babeczki z orzechami i innymi "robakami". Babeczka jest wilgotna i kusi chrupiącą skórka również dzień po upieczeniu, ale u nas nigdy tak długo nie leży. Już postanowiłam, że następnym razem piekę z podwójnej porcji. I jeszcze jedno- przepis z cyklu samo zło- z cukrem i mąką ale o ile alergia nie broni, można tak zgrzeszyć :-)

Skłądniki:
-3-4 dojrzałe banany
-1/3 szklanki oleju rzepakowego
-1 jajko
-1 i 1/2 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-cynamon do smaku

W malakserze miksuję banany dodając stopniowo olej, a nastęnie pozostałe składniki. Po dodaniu mąki mieszam już krótko, masa nie musi być idealnie gładka. Przelewam do mełej keksówki. Piekę w 160st.C z termoobiegiem, ok 25-35 minut do suchego patyczka.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz