środa, 8 lipca 2015

Z ogródka za domem

Ogródek nasz miał być w 100% dla dzieci, dlatego poza bazą do zabawy mamy również wydzielony malutki kilkumetrowy warzywniak. Zdecydowanym hitem są poziomki i porzeczki, które każdego dnia dzieciaki wyjadają często prosto z krzaczka. Lubię patrzeć na ich radosne miny jak szukają czerwonych skarbów. Dla poznawania smaków posadziliśmy też wiele innych roślin np.

- zjedzone już rzodkiewki
- sałatę (z rozsady od sąsiadki)
- pomidorki (hodowane od marca na oknach)
- patisony (bardzo wdzięczne w hodowli z ziarna)
- papryki (chyba nic z nich nie będzie)
- cukinię (dostałam 1 sadzonkę a rodzi jak oszalała) 
- groszek cukrowy
- fasolkę żółtą (zatrzymała się w rozwoju na etapie 2 liści)
- patisony
-ponadto mięta, pietruszka, bazylia, seler, marchewka, maliny, jeżyny, borówki, winogorono 

Całkiem sporo tego a mówiłam,że przestrzeń jest mała, jednak zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na chwasty, ale to inna historia...
Wczoraj z koszykiem w ręku wybrałam się na zbiory. Dzieciaki miały na obiad spagetti z typowym mięsno-pomidorowym sosem i na moje pyszności nawet nie chciały spojrzeć. No cóż, ważne że choć spróbowały warzyw. Mam jeszcze 2 miesiące by przekonać ich do jedzenia tych nowości. 






Mój ekspresowy makaron z warzywami

Składniki na 2 porcje:
- 2 młode patisony ok. 10 cm średnicy
- 1 młoda cukinia
- pęczek pietruszki
- kilka strączków groszku
- listki bazylii
- makaron
- 2 jajka w koszulce
- parmezan

Cukienię i patisony kroję w dowolne kawałki, ze strąków wysypuję ziarna groszku, układam w naczyniu żaroodpornym i przyprawiam solą, pieprzem i czarnuszką, skrapiam olejem rzepakowym. Wstawiam do piekarnika na kilka minut. W tym czasie gotuję makaron, siekam zioła i walczę z jajkiem w koszulce. To była moja druga próba, pierwsze jajko zamieniło się w bezkształtną pianę. Wszystko gotowe i pachnące wykładam na talerz. Można dodać dowolne świeże warzywa, eksperymentujcie! Polecam!










3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie patisony i młodą cukinię.
    Zapraszam do mnie bazaridea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Młode te warzywa są szczególnie smaczne i chrupiące :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam☺ najlepsze warzywa to te swoje☺☺☺ pozdrawiam i zapraszam www.małydomnagórce.pl

    OdpowiedzUsuń